@FrejElbaek

Om FrejElbaek-profilbillede

Din far er en offentlig person. Hvordan påvirker det dig/har det påvirket dig personligt, når bølgerne går højt omkring ham i medierne?

“Jeg ville lyve, hvis jeg sagde, det slet ikke påvirkede mig. Men mest af alt på hans vegne. Især når jeg har oplevet usandheder og ikke mindst andres reaktioner på disse usandheder. Jeg vil nok aldrig blive betragtet som sandhedsvidne her, men jeg kender virkelig ikke en person, der er så ordentlig som min far. Og det forsøger jeg selv at tage med mig i mit eget liv; Man skal behandle hinanden med respekt. Det bedste resultat opstår, hvis begge parter kan se sig selv som vindere.”

Hvilken dag i 2013 har indprentet sig mest hos dig?

“Den 1. juni hvor jeg blev gift med min kæreste Marie. Fuldstændig vidunderlig dag sammen med venner og familie, der forløb endnu bedre, end jeg overhovedet havde turde drømme om. At få lov til at råbe sin kærlighed til et andet menneske ud til hele verden er ret fantastisk. Vi måtte flytte bryllupslokation en måned inden brylluppet, fordi vi liiiiige havde overset, at Distortion havde Final Party lige ved siden af. Rent mirakuløst kunne vi leje Kunstforeningen Gl. Strands gård og rum, og det viste sig at være den perfekte ramme. Hvis ikke det lød lidt selvmodsigende, så skulle man se at blive gift lidt oftere.”

Hvad er dit bedste karriereråd?

“Man skal turde satse lidt. Forstået på den måde, at alle mennesker er usikre undervejs. Det gælder i hvert fald mig, og det gælder givet også dig. Så engang imellem er det vigtigt at ligge usikkerheden bag sig og agere mere cool uden på, end du er inden i. Da jeg for mange år siden fik jobbet som pressechef på Mungo Park, var det lidt af en gambling undervejs. For jeg vidste med mig selv, at jeg havde noget at tilbyde, men havde aldrig sat mine fødder på teatret og var bange for, at det ville diskvalificere mig. Så jeg sagde til Martin Lyngbo, at jeg skam havde været der masser af gange (undskyld Martin). Nu var det nok ikke det, der var afgørende for, at jeg fik jobbet. Men alligevel har jeg tænkt, hvad der var sket, hvis jeg havde sagt, at jeg aldrig havde været der.

Dernæst er det vigtig at være generøs. Vær generøs med at hjælpe andre på dit studie, i dit netværk, hos dine venner… Det kommer alt sammen tilbage igen, når det er dig, der står og har brug for en hjælpende hånd eller nogen til at åbne en dør for dig. Da jeg startede min egen virksomhed, var det første jeg gjorde, at sige til mit netværk at ”nu er det nu, at I skal hjælpe mig”. Det gav mig en god start, fordi mange af de små og store tjenester jeg de seneste 10 år havde sendt i forskellige retninger, de kom så at sige tilbage igen. Og ingen er der i dag, hvor de er, uden at der er nogen, der undervejs har givet dem en hjælpende hånd. Så det er vigtigt, at man husker at spørge om hjælpen. Ellers kommer den ikke.”

Hvad vil du sige til dit 18-årige jeg?

“Drik mindre, og rejs mere. De fleste andre ved sgu heller ikke, hvad de vil. Så rejs, så meget du overhovedet har mulighed for. Og tag endelig en sæson mere på ski, måske endda to. Og husk at der er gode penge i at pakke telefonbøger på TDCs lager i Solberg uden for Aarhus, ind imellem vintersæsonerne.

Vi skal være så længe på denne jord, at det bare er om at nyde det, mens man kan. Du bliver aldrig mere fri, end du er som 18-årig, frisk fra gymnasiet, HF eller lignende – og med hele verden for dine fødder uden forpligtelser, bekymringer på dine børns vegne, tanker om pensionsopsparring mv. Så kommer der en uddannelsesminister og siger, at du skal hurtigt igennem systemet, så sig, at det er muligt han/hun synes det, men at du har en bjergside i Frankrig, der venter på dig.”

Hvad er det ledeste du nogensinde har gjort imod nogen?

“Som udslag af min egen usikkerhed som dreng var jeg med til at mobbe en pige i folkeskolen. Det har jeg det sindssygt dårligt med i dag. Det er noget jeg virkelig, virkelig er ked af. Og kunne jeg gøre noget om i mit liv, var det helt sikkert noget af det første.”

Hvis dit hjem brænder, hvilke tre ting (ikke personer) vil du redde?

“- Min computer. Det må jeg være ærlig at sige. Både fordi den rummer al mit arbejde, men også fordi alle billeder af min datter Svea ligger der.

– En dagbog min mor skrev, mens hun og min far i 1976 rejste tværs over USA og i Mexico, og hvor de fandt ud af, at hun var gravid under rejsen.

– Et album min far lavede til mig samme nat, som min datter blev født. Med billeder af mig som barn og en hel masse små sedler med spørgsmål og refleksioner far og ”ny far” imellem. Det var meget rørende.”

Hvis du ikke skulle tænke på økonomi, hvad ville du så lave?

“Så boede jeg med min familie et sted i alperne i en hytte med en stor firhjulstrækker. Om vinteren står vi på ski, og om sommeren klatrer vi i bjerge, kører på mountainbike og tager halve og hele uger til Middelhavet for at bade og spise god mand.

Samtidig har jeg oprettet en fond, der knytter NGO’er med store virksomheder og årligt uddeler 100 mio til bedre vilkår for børn i hele verden.

…I spurgte selv.”

Hvis du var politiker, hvad ville dine mærkesager så være?

“Miljø først og fremmest. Uanset hvordan vi vender og drejer det, er vi på vej mod afgrunden. Og hvis vores børn og deres børn skal have en fremtid, der er bare halvt så god, som vores egen osteklokke-virkelighed i Danmark netop nu, så bør miljø og bæredygtighed tænkes ind i alle politiske processer. Dernæst vil jeg arbejde for en tryg, dynamisk og god skolegang, hvor børn og unge er lige så motiverede til at lære, når de går ud af folkeskolen, som de er, når de starter.”

Hvis vi gav dig 500.000 kroner, som du skulle give videre, hvem ville du så give dem til?

“Jeg ville give dem til Red Barnet. Men ringer Brian Steen Nielsen og spørger om en sjat til at få fjernet løbebanen rundt om Aarhus Stadion, vil jeg nok lige skulle tænke mig om igen. Men nej, valget vil fortsat falde på Red Barnet.”

Hvis du skal rådgive om parforhold, hvad vil du så sige?

“Både mænd og kvinder er grundlæggende usikre, når det handler om kærlighed. Men de vokser enormt, hvis de oplever tillid. Oplever du et stort svigt, skal du mærke efter, om du kan tilgive 100%. Hvis ikke, så er det ud af vagten med ham eller hende. Verden er fuld af fantastiske mænd og kvinder.”

Hvis vi siger, der er et næste liv – hvad, hvor og hvem vil du så være?

“Så vil jeg være ham, der møder min kone i hendes næste liv. På 8. år er jeg forelsket til op over begge ører i en fantastisk kvinde, og sammen har vi fået den skønneste datter. Kunne jeg få lov at opleve det en gang til, ville jeg være lykkelig. Og selvom Danmark nogle gange kan føles mere og mere lavloftet, så skal vi prise os lykkelige for, at vi er født her. Så send mig bare ud i livet fra Aarhus Kommunehospital en gang til.

Og hvis jeg så i øvrigt kunne krydre det med 12 år som offensiv midtbanespiller på AGFs mesterskabsvindende fodboldhold i Superligaen ved siden af, at jeg som den nye Matt Damon skrev, spillede og instruerede en række fantastiske film, så ville det være helt ok.”

Hvilke ugavnlige vaner eller mønstre vil du forsøge at ændre i 2014?

“Jeg vil være bedre til at lege med min datter. 2013 har været meget travlt – med mange rejsedage og mange tanker og grublerier i forhold til at opbygge min lille virksomhed. Der må gerne være en lidt bedre balance i 2014. Og så har jeg altid en lidt overambitiøs drøm om at slutte året i bedre kondi end det foregående. Så det vil jeg forsøge endnu engang til næste år, velvidende at sandsynligheden for at det sker, er lille.”

Din bedste oplevelse på twitter?

“For mig twitter allerbedst, når jeg ser sider af verdenen, jeg ellers ikke ville se. Bare som et lille eksempel er det virkelig interessant at kunne følge folk som Politikens Asien korrespondent Kim Rathcke Jensen. Jeg kender ham overhovedet ikke, men det giver et perspektiv på den globale kontekst, vi alle er en del af. Og sådan er der masser af personer, der gennem twitter åbner vinduet ud mod verdenen og giver mig muligheden for at se og følge med.”

Hvornår er twitter værst?

“Når man, som på andre sociale medier, oplever, at en historie kan rulle og nå et omfang, der er ude af proportioner. Og det gælder faktisk både, når det rammer folk, man holder af, og folk, man er uenige med, men som ikke fortjener den Tsunami af selvsving, der engang imellem rammer Twitter og endnu værre Facebook.”

Tre sites eller apps du ikke kan leve foruden

“Ville ønske jeg kunne namedroppe sites og apps, der ville få jer til at falde baglæns. Men det kan jeg ikke. I min ugentlige rytme er jeg storbruger af Viaplay, både på telefon, tablet og computer. AGFs hjemmeside er en selvfølge. Og så har Netflix været min redning mange hverdagsaftener – selvom det ikke er særligt flatterende at sige – når der skal jongleres med madlavning, sene opkald fra kunder og en datter, som også vil og har krav på at blive underholdt.”

Vis noget, der betyder noget for dig:

Klokken er 05.00 om morgenen d. 2. juni 2013. Går sammen med min kone over Knippelsbro tilbage til vores lejlighed på Christianshavn.  Bag os er 17-timers bryllup af en anden verden, med al den grin, gråd dans og champagne som den slags bør have. At Marie vil have mig som kæreste og nu mand er mig en gåde, men jeg gør alt jeg kan for at leve op til tilliden.

Klokken er 05.00 om morgenen den 2. juni 2013. Jeg går sammen med min kone over Knippelsbro tilbage til vores lejlighed på Christianshavn. Bag os er 17 timers bryllup af en anden verden, med al den grin, gråd, dans og champagne, som den slags bør have. At Marie vil have mig som kæreste og nu mand, er mig en gåde. Men jeg gør alt, jeg kan, for at leve op til tilliden.

Besteg Mont Blanc i sommer, en fed oplevelse. Og få steder føler jeg mig så meget hjemme som i bjergene, hvad enten det er sommer eller vinter. Her er vi sidst i august på grænsen mellem Schweiz og Frankrig kl. 06 om morgenen. To dage senere stod jeg på toppen af Europa, sammen med Sveas (min datter) lille tøjbamse som jeg havde lovet at få med både op og ned igen.

Jeg besteg Mont Blanc i sommer. En fed oplevelse! Og få steder føler jeg mig så meget hjemme som i bjergene, hvad enten det er sommer eller vinter. Her er vi sidst i august – på grænsen mellem Schweiz og Frankrig kl. 06 om morgenen. To dage senere stod jeg på toppen af Europa sammen med min datter Sveas lille tøjbamse, som jeg havde lovet at få med både op og ned igen.

Vil du have mere af Frej, så følg ham på: @FrejElbaek

Standard