@DahyErnst

Om DahyErnst-profilbillede

Hvilken bog har gjort størst indtryk på dig?

“John Steinbecks ‘East of Eden‘ er nok den bedste bog, jeg nogensinde har læst. Den beskriver familie, stolthed, følelser, forpligtelser og tilgivelse, som jeg aldrig har læst det bedre nogen steder. Den fik mig til at tænke over, at en persons karakter bliver bestemt af de handlinger, han eller hun gør gennem et helt liv. At det er vigtigt at være konsistent med de ting, man gør. At man gerne må dvæle ved de store begivenheder i ens liv.

Jeg har læst det meste af John Steinbecks forfatterskab og finder hans karakterer sublime. Det er stærke typer, der tager de knubs og udfordringer, livet byder på. Patti Smith har også sagt det kort og godt: “Life is an adventure of our own design, intersected by fate and a series of lucky and unlucky accidents.” Livet starter et sted og slutter noget tid efter, og hvis man kan opføre sig ordentligt, skabe sig et eftermæle og måske endda sætte et barn eller to på jorden, har man gjort det godt. Jeg er god til det første, arbejder på det næste og mangler det sidste. Det kommer nok en dag.

Hvis du selv skal skrive en bog en dag, hvad kommer den så til at handle om?

Jeg er meget ydmyg ved tanken om selv at skulle skrive en bog en dag. Der bliver skrevet så exceptionelt fremragende bøger, at jeg ikke engang ved, hvordan jeg skal gribe det an. Forfattere er i mine øjne meget store kunstnere. Jeg er ikke nogen stor kunstner. Og jeg har endnu ikke gjort mig nok erfaringer i livet til at ville belemre andre med dem.”

Hvilken dag i 2013 har indprentet sig mest hos dig?

“Selvom jeg elsker at arbejde, foregik den bedste dag i 2013 nok i løbet af en ferie til Maldiverne. Jeg kan ikke rigtigt skelne dagene fra hinanden, for det hele flød sammen i middagslure, snorkling, god mad, kærlighed, læsning, hvide strande og meget beskeden hjerneaktivitet. Men jeg er sikker på, at jeg i løbet af den uge havde 24 sammenhængende timer, hvor mit år toppede.”

Hvad er dit bedste karriereråd?

“Jeg beskæftiger mig ikke så meget med ‘karriere’ som begreb. Jeg har stor beundring for folk, der kan fejre 25 års jubilæum i en virksomhed – og forhåbentlig stige i graderne løbende. Men ideen om at planlægge sit liv i et fast tilrettelagt karriereforløb giver mig knopper. Vist har jeg et fast job, men jeg prøver at bilde mig selv ind, at jeg stadig er fri til at gøre, hvad jeg har lyst til. Og ikke fokusere på, hvor jeg skal arbejde næste gang eller hvilken kollegas job, jeg skal erobre.”

Hvad vil du sige til dit 18-årige jeg?

“”Du skal ikke være ked af det, når der lige om lidt kommer en indkaldelse til militæret. Det er ret skægt og tager kun fire måneder. Og du kommer til at tabe dig 8 kg. Det kunne du godt trænge til”.

“Hold fast i ideen om at rejse ud i længere perioder. Du får nogle fantastiske oplevelser”.

“Don’t go to school. Go to work”.”

Hvad er det ledeste du nogensinde har gjort imod nogen?

“Jeg synes, det er ret ledt, når mine forældre ringer, og jeg føler mig for vigtig, travl, stresset, eller fuld til at tage den og snakke med dem. De vil jo bare sige hej.”

Hvis dit hjem brænder, hvilke tre ting (ikke personer) vil du redde?

“Et par rene underdrenge, en tandbørste og min computer. Jeg kunne bo i en rygsæk.”

Hvis du ikke skulle tænke på økonomi, hvad ville du så lave?

“Så ville jeg udgive et printmagasin med et par venner. Men det er kun ekstremt rige eller ekstremt dumme mennesker, der starter magasiner op i Danmark lige nu.”

Hvis du var politiker, hvad ville dine mærkesager så være?

“- Reducere Folketinget til 10 personer.
– Lave forbud mod at gå ind i politik, medmindre man har haft 20 år på arbejdsmarkedet.
– Forbyde mennesker at ytre sig offentligt om religion.
– Øge incitamentet til at arbejde.
– Gøre Åboulevarden i København bilfri.
– Øge tilskud til økologiske landmænd.
– Tvinge folk, der klager over støj fra cafeer og byliv, til at flytte til Skælskør.”

Hvis vi gav dig 500.000 kroner, som du skulle give videre, hvem ville du så give dem til?

“Syrien. Min morfar er fra Syrien. Han flyttede til Danmark med min mormor i 1959, to år efter de havde fået min mor i Damaskus. Meget af vores familie har stadig bolig der. Men familien tilhører den velstillede, kristne minoritet, så de fleste har haft mulighed for at rejse til Jordan, Libanon, UAE eller USA, efter borgerkrigen startede.

Situationen i landet dybt deprimerende. Jeg har været der flere gange, men af indlysende årsager ikke de seneste par år. Jeg husker tydeligt, hvordan min morfar virkelig var hjemme, når vi var i Syrien med ham. Mødte gamle venner, spiste fabelagtig mad og fejrede livet. Han døde for 11 år siden. På en måde er det rart at tænke på, at han ikke skulle opleve, hvordan hans hjemland blev ødelagt.”

Hvis du skal rådgive en kvinde om parforhold, hvad vil du så sige til hende?

“- Gør dig aldrig afhængig af en mand. Hverken økonomisk eller følelsesmæssigt. Du kan sagtens selv.
– Hvis din kæreste siger, at han faldt i søvn på sofaen hos sin ven, lyver han.
– Gør dig dårligere til at diskutere, end du i virkeligheden er. Det er simpelthen ikke fair, at I er så udspekulerede og husker alt.
– I må gerne komme med, hvis vi skal ud med drengene. Men vi får det bare ikke lige så sjovt, som hvis vi er alene med dem. Sorry, det har ikke noget med andre piger eller ballade at gøre. Det er bare et faktum.”

Hvad så hvis du skal rådgive en mand om parforhold?

“- Sig undskyld. Læg dig fladt ned. Også selvom hun ikke har ret.
– Vis interesse for hendes veninder. Husk hvad de arbejder med. Og giv aldrig, aldrig udtryk for, at de er lækre.
– Vær gavmild. Både med dine penge, dine ord, dine besøg på interflora.dk, din kærlighed, dine sms’er, dine håndskrevne noter og din tunge.”

Hvis vi siger, der er et næste liv – hvad, hvor og hvem vil du så være?

“Jeg vil gerne blive født lidt nord for Los Angeles, lære softwareudvikling eller at spille et instrument fra en tidlig alder. Og surfe hver eneste dag.”

Hvilke ugavnlige vaner eller mønstre vil du forsøge at ændre i 2014?

“Jeg vil spise mindre Click Mix og langt om længe få taget det jagttegn. Og så vil jeg huske at gå hjem fra arbejde lidt før. Internettet er der også i morgen.”

Din bedste oplevelse på twitter?

“At Twitter for mig har udviklet sig til at være en nyhedstjeneste, så jeg faktisk meget sjældent besøger de danske avisers hjemmesider – medmindre jeg bliver ledt derind af et link fra Twitter. Tiden med formålsløs browsing er forbi.

Desuden at Twitter er som en slags internet-elite, hvor ting kun bliver postet få gange, retweetet i én dag, og så forsvinder hurtigt. Modsat Facebook, hvor jeg ikke vil blive overrasket, hvis en ven en af dagene lige poster Kony-videoen igen igen.”

Hvornår er twitter værst?

“Twitter i Danmark er ofte lidt som et artigt meningsfællesskab, hvor de rigtige meninger trives, hvor man kan samles om at kommentere Vild Med Dans og have ondt af alle dem, der endnu ikke har oplevet fordelen ved Twitter, men sidder fast ovre på Facebook.”

Tre sites eller apps du ikke kan leve foruden

Google.com – jeg bruger den nok 100 gange om dagen.
Feedly.com – til mine ca. 200 RSS-feeds.
Og Euroman.dk. Hvis den ikke eksisterede, havde jeg ikke noget job og tjente derfor ingen penge og fik derfor ingen mad og ville derfor dø.”

Vis noget, der betyder noget for dig:

Billedet er taget til min fødselsdag, hvor jeg var ude at spise med 13-14 venner. Der manglede et par stykker, og det lyder som en kliché men jeg er utrolig privilegeret at have en stor omgangskreds med mange venner, der ser hinanden på kryds og tværs, selvom vi ikke kommer fra samme sted. De betyder meget for mig.

Billedet er taget til min fødselsdag, hvor jeg var ude og spise med 13-14 venner. Der manglede et par stykker, og det lyder som en kliché, men jeg er utrolig privilegeret at have en stor omgangskreds med mange venner, der ser hinanden på kryds og tværs, selvom vi ikke kommer fra samme sted. De betyder meget for mig.

Vil du have mere af Kristoffer, så følg ham på: @DahyErnst

Standard