@ChristianSophus

Om ChristianSophus-profilbillede

Hvilken oplevelse i NGO-verdenen har gjort størst indtryk på dig?

“Det er, hvor professionelt NGO-verdenen agerer i alle leder af arbejdet. Der er ikke meget tilfældighed, hippie og 70’er over det. Men tværtimod er der hård konkurrence – eller samarbejde, om man vil – blandt mange forskellige NGO’er, der alle fundraiser i Danmark til gode formål. Det betyder, at organisationerne konstant skal være skarpe, effektive og innovative, alene for at følge med i konkurrencen.

Hos os kan man populært sagt enten være blandt dem, der skaffer pengene. Dvs. arbejde med fundraising, kampagne, kommunikation, advocacy og policy – eller man kan være blandt dem, der bruger pengene ude i verden på udviklingsarbejde, katastrofe- og nødhjælpsindsatser. Men for begge områder gælder, at indsatsen leveres yderst professionelt. Ikke kun fordi man er forpligtet til det overfor donorerne. Men også af konkurrencehensyn. Simpelthen fordi der konstant måles og evalueres på, hvor effektiv indsatsen er.”

Hvilken dag i 2013 har indprentet sig mest hos dig?

“Det må have været en sommerdag i Tisvildeleje med familien, min kæreste og min 2-årige søn. Vi var deroppe i familiesommerhuset i tre uger og kom fuldstændig ned i gear. Vi var på stranden mange gange, men særligt én dag var helt perfekt. Der var en helt særlig doven stemning, tilpas med sol, og det var vindstille. Vi var stort set alene på en fantastisk strand. Vi var bare glade, vi havde det godt og havde god tid til at være sammen. Det var en dejlig dag!”

Hvad er dit bedste karriereråd?

“Plej dit netværk. Det er, når du ikke har brug for dit netværk, du skal lægge indsatsen, så det er klar til at hjælpe dig, den dag du rent faktisk har brug for det. Jeg mener, at man skal give mere til netværket, end man tager ud. Og man skal løbende udvikle og udvide det.

Gå efter din passion. Din interesse. Vær proaktiv, og opsøg det, du allerhelst vil arbejde med. Da jeg fik arbejde på Christiansborg i 2007, var der intet job slået op. Men jeg havde sat mig i hovedet, at Christiansborg måtte være en spændende arbejdsplads. Jeg sendte personlige mails til alle nyvalgte politikere på centrum-venstre og opdyrkede kontakter fra bunden. Det skaffede mig job hos Socialdemokraterne og et adgangskort til Christianborg.”

Hvad vil du sige til dit 18-årige jeg?

“Slap af. Det går nok alt sammen.”

Hvad er det ledeste du nogensinde har gjort imod nogen?

“Det er jeg nok ikke den rette at spørge om.

Det ledeste jeg selv har været udsat for, var engang, hvor jeg tog toget til Firenze for at bo en uge hos min daværende kæreste, som studerede dernede. Da jeg ankom med toget, slog hun op med mig på stationen. Og jeg boede alene på hostel i en uge. Det var sgu ret ledt gjort.”

Hvis dit hjem brænder, hvilke tre ting (ikke personer) vil du redde?

“Jeg ville redde fotografier og gamle smal- og videofilm af familien og fra min barndom. Og måske ville jeg redde en ekstern harddisk. Men det er klart mindre vigtigt end fotografierne.”

Hvis du ikke skulle tænke på økonomi, hvad ville du så lave?

“Jeg ville tage fri og rejse jorden rundt med min kæreste og vores søn. Og så ville jeg købe en ødegård i Sverige. Men jeg ville stadigvæk arbejde, og sikkert lave det samme som jeg gør i dag.”

Hvis du var politiker, hvad ville dine mærkesager så være?

“Jeg er meget politisk interesseret. Så jeg har en holdning til det meste. Mine mærkesager skulle være tre politiske emner, som jeg troede, vi fik taget hånd om med S-R-SF regeringen. Men hvor man desværre rystede på hånden, da det kom til stykket. Det gælder øremærket barsel til fædre, hvor Danmark ligestillingsmæssigt er lysår efter de øvrige nordiske lande. Det gælder trængselsafgifter på bilkørsel i København, der stod i regeringsgrundlaget. Men hvor man desværre opgav planerne, selvom man for længst – og med stor succes – har indført trængselsafgifter i en lang række storbyer i Nordeuropa. Endelige vil jeg nævne finansskatten. Som mange andre fra centrum-venstre havde jeg håbet på, at en (lyse)rød regering ville sætte en skat på spekulation med værdipapirer. Jeg mener, at finansspekulationen bør reguleres og begrænses, både for at mindste risikoen for, at vi kastes ud i endnu en katastrofal finanskrise. Men også så spekulanterne får mulighed for at betale lidt tilbage til samfundet.”

Hvis vi gav dig 500.000 kroner, som du skulle give videre, hvem ville du så give dem til?

“Må man godt sige sig selv? Jeg ville give dem til Folkekirkens Nødhjælps langsigtede arbejde med at bekæmpe sult. Det er tragisk, at selvom der faktisk er mad nok i verden, er der alligevel mere end 842 millioner mennesker – hver 7. menneske i verden – der lever i sult. Jeg er inspireret af det forebyggende arbejde, hvor vi giver hjælp til selvhjælp. Så fattige mennesker først og fremmest ved egen kraft kan løfte sig selv ud af sult og fattigdom. Det langsigtede udviklingsarbejde kan fx være landbrugsuddannelse og indførelse af mere robuste afgrøder, indførelse af bæredygtig teknologi til overrisling, vandopsamling, etablering af køkkenhaver, gede- og hønsehold eller mikrokreditter til kvinder.”

Hvis du skal rådgive en kvinde om parforhold, hvad vil du så sige til hende?

“Sig præcis, hvad du mener til ham. Han forstår ikke dine indirekte hentydninger. Og lad være med at prøve at lave om på ham. Det kommer der ikke noget godt ud af. Giv hellere plads til, at I kan have forskellige interesser. Man behøver ikke at lave alting sammen.”

Hvad så hvis du skal rådgive en mand om parforhold?

“Overrask hende. Arranger noget romantisk, en date eller find i det mindste tid til at være sammen, hvor du også er tilstede mentalt. Giv hende komplimenter. Bekræft hende, og sørg for, at hun føler sig værdsat og elsket. Og husk, hun mener tit det modsatte af det, hun siger.”

Hvilke ugavnlige vaner eller mønstre vil du forsøge at ændre i 2014?

“Jeg har løbet et par gange om ugen de seneste par år. Både i snestorm og i høj sol. Men jeg må erkende, at jeg ikke har været ude og løbe de seneste tre måneder. Overhovedet. Så det skal der rettes op på, helst inden vi går ind i 2014. Hold mig op på det!”

Din bedste oplevelse på twitter?

“Der er mange, men det, der typisk går igen, er, at tweeps hjælper hinanden. Jeg kan stadigvæk blive vildt imponeret, når #twitterhjernen kan komme med kvalificerede svar på de mest underlige spørgsmål – og tilmed meget hurtigt. Eller når én efterlyser faglige kompetencer inden for et særligt område, og tweeps kommer med tips og foreslår relevante personer til opgaven. Jeg har selv flere gange efterlyst og fundet leverandører på Twitter. Både freelancere og bureauer, alt sammen på baggrund af anbefalinger fra tweeps, jeg aldrig selv har mødt.

Et andet eksempel kan være, når tweeps arbejder sammen om at afdække en sags rette omstændigheder. Et sådan samarbejde udspillede sig i juledagene sidste år, hvor jeg var selv var med til, sammen med andre tweeps, tweet for tweet at afdække læserbrevsskribenten Timm Droese (aka Nasse Timm) som fake og som anagrammet Mediestorm. Jeg har i øvrigt storify’et hele forløbet her.

Hvornår er twitter værst?

“Ligesom Twitter kan være super fedt under breaking news, er der desværre også en tendens til, at Twitter nogle gange går i selvsving over mindre sager. Typisk over politisk proces, spin og metanyheder uden reelt, substantielt indhold. Det er ikke for at være frelst – for jeg deltager i høj grad selv i hele det show. Men ulempen er, at journalisters væsentlighedskriterium forskubbes, så omtale på Twitter kan resultere i flere artikler om et emne, end sagen reelt burde tiltrække set i forhold til nyhedskriterierne.

Et eksempel kan være den massive omtale af Svenning Dalgaards escort-tweet. I den henseende kan Twitter nogle gange godt blive en lidt indspist, lukket klub, hvor der tales om elitære ting frakoblet omverdenen. Vi siger, at vi vil have nyheder med reelt indhold. Men de fleste tweeps er vilde med processtoffet uden indhold.”

Tre sites eller apps du ikke kan leve foruden

“I arbejdssammenhæng bruger jeg stort set samtlige social media administrations-app’er. Men de to gratis Instagram add-ons Whitagram og Insta picframes, synes jeg er særligt gode til at skabe anderledes content med.

Jeg bruger gratisappen Skitch næsten hver dag, både på iPad og iPhone. Skitch lader mig redigere i screenshots, lave markeringer, indsætte pile og tekst, anonymisere, highlighte osv. Jeg synes, det er smart, at jeg ikke skal forbi en PC for fx at tweete et redigeret og kommenteret udsnit af et screenshot. App’en spiller i øvrigt fint sammen med Evernote. Så jeg kan tilgå mine redigerede screenshots fra alle mine enheder. Ligesom app’en fungerer som et arkiv.”

Vis noget, der betyder noget for dig:

Billedet skal illustrere København. Jeg er ærkekøbenhavner og vild med byen. Jeg er vokset op i Gothersgade, centralt i København, og jeg kender derfor byen ud og ind, parker, pladser, gader, steder og de mange oplevelser København byder på. Efter i snart at have boet 10 år på Frederiksberg, har jeg det stadigvæk lidt underligt, når jeg cykler væk fra byen for at komme hjem.

Billedet skal illustrere København. Jeg er ærkekøbenhavner og vild med byen. Jeg er vokset op i Gothersgade, centralt i København, og jeg kender derfor byen ud og ind, parker, pladser, gader, steder og de mange oplevelser, København byder på. Efter snart at have boet 10 år på Frederiksberg, har jeg det stadigvæk lidt underligt, når jeg cykler væk fra byen for at komme hjem.

Vil du have mere af Christian, så følg ham på: @ChristianSophus

Standard