Twitter Decemberkalender 2013

@MaleneL

Om malenel-billede

Er der sket en grundlæggende ændring i unge menneskers kommunikationsvaner de sidste ti år? Søger de ikke bare bekræftelse – og sex som altid?

“Jeg tror i virkeligheden ikke, der er sket en grundlæggende ændring i unge menneskers kommunikationsvaner de seneste 20 år. Eller 30 år for den sags skyld. Men omstændighederne omkring og værktøjerne til kommunikationen har ændret sig. Ungdomskulturen er meget mere synlig i dag, hvilket ofte kan føre til konklusioner om, at ungdommen har ændret sig. For mig at se er brugen af sociale medier en god afspejling af ungdommen, som den altid har været.”

Hvilken dag i 2013 har indprentet sig mest hos dig?

“Den er let. Den 14. juni købte min mand (@tryberg) og jeg vores første hus. En time senere gik vandet, og jeg  fødte vores anden datter. Da jeg i 2010 fødte vores første datter, havde jeg just forsvaret min ph.d.-afhandling. Så vi har det med at klumpe ting lidt sammen. Ingen faglige successer kan dog overgå det at få et barn. Derfor er et af mine karriereråd også: Bare få børn. Karrieren skal nok klare det.”

Hvad er dit bedste karriereråd?

“Inden for den akademiske verden må det være rådet: ”Lær at sige nej.” I hvert fald er det nok det råd, jeg oftest har givet videre til unge forskere eller ph.d.-studerende.

Som ansat på universitetet kan det ofte føles som om, man må håndtere to fuldtidsjobs. Et undervisningsjob, som på papiret burde optage halvdelen af ens tid, men som (til tider) reelt set er en fuldtidsbeskæftigelse. Samt en tilværelse som ”selvstændig” forsker, hvor man bl.a. kæmper for at få udgivet ”nok” tidsskriftsartikler pr. år – i de ”rigtige” tidsskrifter, vel at mærke. Derfor er det vigtigt, at man vælger sine aktiviteter med omhu.”

Hvad vil du sige til dit 18-årige jeg?

“”Du behøver ikke at være bedst til alt”. Jeg græd som pisket, da jeg som 18-årig dumpede køreprøven. Jeg tror i virkeligheden, at det var mit første rigtige nederlag, og jeg tog det ret tungt. ”Helt ærligt, kom over det!”. I dag har jeg stadig lidt svært ved at tackle kritik, afslag eller andre former for nederlag, men jeg øver mig.”

Hvad er det ledeste du nogensinde har gjort imod nogen?

“Som 1. sem.-studerende på kommunikationsstudiet var jeg med til at smide en medstuderende ud af vores projektgruppe. Det faglige niveau var bare ikke i orden.

I dag står jeg så ofte som konfliktmægler, når vores egne studerende har problemer og råder til, at de ikke splitter gruppen op. For deres egen skyld, fordi de lærer en hel masse af det.”

Hvis dit hjem brænder, hvilke tre ting (ikke personer) vil du redde?

“Eftersom vi netop er flyttet i hus, har jeg været alle mine ejendele igennem, og det slår mig, at jeg faktisk ikke har så mange ting, der er så vigtige. Jeg ville forsøge at redde mine to ”Babykalendere”, hvor jeg har noteret mine børns udvikling det første år. Oldschool metode, jeg ved det. Og så ville jeg redde min eksterne harddisk, som jeg liiige skal have overført alle billeder til. Lige nu er det hele samlet i vigtigkassen, der endnu ikke er pakket ud – så jeg tager bare den med.”

Hvis du ikke skulle tænke på økonomi, hvad ville du så lave?

“Jeg tror i virkeligheden ikke, det ville være så forskelligt fra det, jeg laver nu – blot med meget mere tid til feltarbejde og fordybelse. Og så kunne jeg rigtig godt tænke mig at skrive en skønlitterær bog. Måske en børnebog. Helt forladt for kildehenvisninger og teoretiske termer.”

Hvis du var politiker, hvad ville dine mærkesager så være?

“Jeg er heldigvis ikke politiker, men hvis jeg var tvunget, skulle det nok være lokalpolitiker. Som yngre arbejdede jeg som nyhedsoplæser på en radio og dækkede indimellem byrådsmøder. Jeg finder egentlig lokalpolitik mere spændende og nærværende end landspolitik. Mine mærkesager. Tja. Noget med børn, uddannelse og sundhedsvæsen.”

Hvis vi gav dig 500.000 kroner, som du skulle give videre, hvem ville du så give dem til?

Kræftens Bekæmpelse. Der er alt for meget kræft i min – og alle andres – familier.”

Hvis du skal rådgive om parforhold, hvad vil du så sige?

“Tal om tingene.”

Hvilke ugavnlige vaner eller mønstre vil du forsøge at ændre i 2014?

“Jeg vil forsøge at lægge perfektionisten og den dårlige samvittighed på hylden – både som forsker, underviser og mor. Nogle gange er det bare ok at gøre tingene godt nok.”

Din bedste oplevelse på twitter?

“For mig er det jo fantastisk, at jeg – selv under min barsel – kan holde mig ajour med mit forskningsområde ved at følge en hel masse teenage-tweeps. Det er et direkte vindue ind i ungdomskulturen.

En anden god ting var det lidelsesfællesskab, jeg oplevede med andre ph.d.-studerende under hashtagget #PhD, da jeg færdiggjorde min afhandling. Nogle af mine tweets fra dengang kan ses her.”

Hvornår er twitter værst?

“Når man følger en person, som tweeter så meget, at vedkommendes tweets fylder hele skærmbilledet. Er der ikke en betegnelse for en sådan twitter-type? ”

Tre sites eller apps du ikke kan leve foruden

“I disse tider, hvor det er så populært at tale om, at vi er afhængige af sociale medier, vil jeg jo gerne argumentere for, at vi sagtens kan undvære dem. Men hvorfor skulle vi?

I hverdagen har jeg rigtig meget glæde af appen Our Groceries. Det er en kollaborativ indkøbsliste, som kan bruges både på iPhone og Android. Den opdateres automatisk på tværs af enheder, og vi har derfor altid en aktuel indkøbsliste på hånden. Som regel er det mig, der fylder på, og @tryberg, der streger ud, når han har handlet.

Lidt i samme kategori er jeg rigtig glad for Aarstidernes app. Nemmere og mere brugervenligt bliver det ikke.

Inden for den akademiske verden er sitet PHD Comics en uundværlig overspringshandling. Den rammer plet hver gang.”

Vis noget, der betyder noget for dig:

Jeg har virkelig prøvet at komme i tanke om noget vigtigt, som ikke er mine børn. Men altså… <3

Jeg har virkelig prøvet at komme i tanke om noget vigtigt, som ikke er mine børn. Men altså… <3

Fik du ikke nok af Malene her, så følg hende på: @MaleneL