Twitter Decemberkalender 2013

@LinnKatarina

3 kommentarer

Om linnkatarina-profilbillede

Hvordan synes du, den danske madkultur differentierer sig fra den svenske?

“Råvarerne vi laver mad med er jo de samme, men de sidste 10 % er forskellige. Den absolut tydeligste forskel er nok den danske brødkultur versus den svenske. I Danmark spiser man rugbrød, meget tit til frokost. I Sverige spiser vi ikke rugbrød, men har et sødt lyst brød i stedet. Det stammer fra Første Verdenskrig, hvor vi havde nemmere adgang til sukker end mel, og startede derfor med at producere søde brød. Til gengæld spiser vi ikke lige så meget brød som i Danmark, fordi vi næsten aldrig spiser det til frokost.”

Hvilken dag i 2013 har indprentet sig mest hos dig?

“Lørdag d. 1 juni. Det var den næstsidste dag på en otte dages roadtrip i Frankrig, som jeg deltog i med selskab fra andre fem europæiske madbloggere. Rejsens formål var at møde vinproducenter og smage vin. Dufte, gurgle, spytte ud – repeat.

Den sidste aften droppede vi repeat-knappen, og spytte-spanden blev smidt væk. Om det var den ekstra vin eller mine inspirerende medrejsendes skyld, det ved jeg ikke. Men den aften droppede jeg også min egen repeat-knap – der skulle ske noget nyt. Den aften besluttede jeg mig for at begynde som selvstændig, tjene mine egne penge, mens jeg lytter til sangen, der spiller for mit indre øre: ”Jeg kan, jeg vil”!

Det er nok den bedste beslutning jeg nogensinde har taget klokken 4 om morgenen dansende fuld og lykkelig til tonerne af min indre øre-sang. Ikke mere repeat.”

Hvad er dit bedste karriereråd?

“Bare gør det. Jeg bliver så træt, hver gang jeg hører nogen sige: “Jeg har altid tænkt, at jeg gerne ville…” efterfulgt af et “men” lidt senere i samme sætning. Hvis du venter på, at forudsætningerne, forarbejdet og idéen er perfekt, kommer du aldrig i gang. Gør det! Kom i gang – hvad er det værste, der kan ske?”

Hvad vil du sige til dit 18-årige jeg?

“Bund nu den øl! Dans på det bord! Giv livet og menneskene omkring dig et stort kram! Det er måske svært at tro, men som 18-årig var jeg en selvudslettende, sky og skræmt pige, der på ingen måder fulgte mit nutidige jeg’s karriereråd for sit liv.”

Hvis dit hjem brænder, hvilke tre ting (ikke personer) vil du redde?

“Først og fremmest den kage jeg har brændt på i ovnen, som er skyld i, at mit hjem brænder. Hvad skal jeg ellers tage pæne billeder af? Derudover min trådløse router og iPhone, så jeg kan Instagramme jer alle sammen billeder af den brændte kage og ildebranden. Burn’n’Bake er altid bedre end Shake’n’Bake!”

Hvis du ikke skulle tænke på økonomi, hvad ville du så lave?

“Jeg tror, jeg ville pitche idéer ind til folk, hjælpe dem med at starte op, og slippe når de kan klare resten selv. En slags evighedsiværksætter. Burn’n’Bake-idéen er up for grabs!”

Hvis du var politiker, hvad ville dine mærkesager så være?

“Ligestilling. Jeg er feminist ud til fingerspidserne på den der svenske måde, som får majoriteten af alle, jeg taler ligestilling med i Danmark, til at få et skræmt blik i øjnene. Jeg tror, at for at kunne ændre gammeldags og diskriminerende strukturer, at så er lovgivning og kvoter nødvendige. Gør det! I stedet for at vente på, at gamle, kvindeskræmte bestyrelsesmænd skal beslutte sig for noget andet. På samme vis støtter jeg de gamle, kvindeskræmte bestyrelsesmænds ret til at lære deres barn at kende igennem øremærket fædrebarsel. Ligestilling går begge veje.”

Hvis vi gav dig 500.000 kroner, som du skulle give videre, hvem ville du så give dem til?

“Jeg læste, at Selina Juul med sin ”Stop Madspild”-kampagne vil lave et slags internationalt Greenpeace til stop af madspild verden over. Mindre spild og mere mad til verdens fattige må gerne få min støtte.”

Hvis du skal rådgive en kvinde om parforhold, hvad vil du så sige til hende?

“Prøv at være så sød som hende her, så skal alt nok blive godt.”

Hvad så hvis du skal rådgive en mand om parforhold?

“I min verden, er en mand et skridt tættere på at være drømmeprinsen, hvis han kan følgende ting:

– Bage sit eget brød
– Stege en bøf perfekt
– Lave bearnaisesovs fra bunden

Hvis alle mænd kunne de tre ting, og desuden gjorde dem med glæde, ville alle parforhold blive bedre.”

Hvis vi siger, der er et næste liv – hvad, hvor og hvem vil du så være?

“Mon ikke jeg ville være en fransk pige med min egen café? Den fantastiske Linn fra Montmartre!”

Hvilke ugavnlige vaner eller mønstre vil du forsøge at ændre i 2014?

“Er vi virkelig nødt til at tale om det her? Jeg skal, i madspildets navn, starte med at spise alt på min tallerken. Det vil sige, jeg skal lade være med at efterlade den sidste cm ostemad, den sidste skefuld suppe og en halv kartoffel. For det gør jeg – hver eneste gang. Da jeg flyttede hjemmefra, sagde min mor og far: “Linn, husk nu at spise op, i hvert fald når der er andre med ved bordet”. Det er endnu ikke lykkes mig. Jeg efterlader altid de sidste 5 % af alle mine måltider.”

Din bedste oplevelse på twitter?

“For nogle år siden skrev en svensker på Twitter, at han aldrig kunne se forskel på mig og Margot Wallström (kendt svensk politiker), fordi vi havde så ens profilbilleder på det tidspunkt. Margot Wallström blandede sig i diskussionen på Twitter, og vi skrev lidt sammen. Jeg synes, det viser så godt, hvad Twitter kan, som andre medier ikke kan. Jeg tror i hvert fald ikke, at jeg ville skrive sammen med kendte politiker på så mange andre kanaler.”

Hvornår er twitter værst?

“Når to personer, som helt sikkert har hinandens mobilnummer, vælger at bruge Twitter som medium for at aftale tid og sted for kaffe og øl. Get a room!”

(Dette er stifterne af sitet her særligt gode til. Faktisk ses de sjældent uden at have aftalt det offentligt på Twitter, red.)

Tre sites eller apps du ikke kan leve foruden

“Bloggeren Emma Slebsager skriver enormt godt om økologi og bæredygtighed. Jeg kigger forbi hendes site flere gange om ugen for at holde mig opdateret. Hun har både styr på fakta og følelser i sine øko-tekster, og det er jeg vild med.

Det er måske ikke så unikt, men hver gang jeg mangler inspiration til aftensmaden, kigger jeg ind på Arlas svenske app. Det er ikke specielt tit, jeg følger en opskrift derinde, men inspiration, det giver de altså mange gange!

Jeg står selv bag radioprogrammet Frk. Kræsen, der er et program om mad – og mennesker, der godt kan lide mad. For at holde mig opdateret og blive inspireret plejer jeg at lytte med til det svenske mad-radioprogram Meny, der altid byder på spændende interviews, interessant fakta og inspiration.”

Vis noget, der betyder noget for dig:

Mit alter ego Frk. Kræsen betyder virkelig meget for mig. Hun er forkælet, går hele tiden rundt og småspiser chokolade og lader altid maden blive kold, fordi hun skal tage det perfekte billede inden hun spiser. Men uden Frk. Kræsen ville jeg ikke have været på fantastisk roadtrip i Frankrig den her sommer, jeg ville ikke være blevet inviteret på lækre Michelinrestauranter, jeg ville ikke have startet min egen virksomhed og jeg ville absolut ikke kunne leve af at arbejde med madkommunikation. Hun fortjener det highest of fives.

Mit alter ego Frk. Kræsen betyder virkelig meget for mig. Hun er forkælet, går hele tiden rundt og småspiser chokolade og lader altid maden blive kold, fordi hun skal tage det perfekte billede inden hun spiser. Men uden Frk. Kræsen ville jeg ikke have været på fantastisk roadtrip i Frankrig den her sommer, jeg ville ikke være blevet inviteret på lækre Michelinrestauranter, jeg ville ikke have startet min egen virksomhed og jeg ville absolut ikke kunne leve af at arbejde med madkommunikation. Hun fortjener det highest of fives.

 Vil du ha’ mere af Linn, så følg hende her: @LinnKatarina

3 thoughts on “@LinnKatarina

 1. Line Thamawat says:

  Spændende læsning. Hæftede mig specielt ved en enkelt ting, og undrer mig, specielt nu hvor vi gør op med hverdagsracisme, over, hvad der er galt med at være en thaipige?

  • Linn says:

   Hej Line,

   Jeg bliver nødt til at indrømme, at jeg ikke kan forstå din kommentar, og kan ikke finde noget i mine svar, som refererer til thaipiger. Det eneste sted, hvor jeg taler om forskellige lande, er når jeg siger at jeg gerne vil være Linn fra Montmartre, som er en referance til en fransk film. I min verden, er der ikke noget galt med at være fra noget sted overhoved, og jeg er ked af om du opfattet det anderledes i noget af mine svar.

   Vh. Linn

   • Laura Jul says:

    Kære Linn (og Line)

    Line er kommet til at skrive sin kommentar på dit portræt, Linn, i stedet for ConteNestor’s portræt. Det er Martin aka ConteNestor, der nævner ordet thaipige… hvilket de har været i dialog omkring på fb :)

    Dbh,
    Laura / Mindre End Tre

Comments are closed.